3등급이 전교 1등으로!
(목동 영일고, 송도 박문여고)
바로 모의고사변형문제월드 목동 미키박쌤과 함께 한 결과입니다!
오늘은 2022년 9월 고1 모의고사 33번 해설 및 변형문제 자료입니다.
순서는 다음과 같습니다.
1. 한 줄 해석 자료로 내용 및 핵심 어법 파악하기
2. 동의어가 포함된 어휘정리자료로 어휘 익히기
3. 변형문제로 마무리하기
그럼, 시작할까요?
Here we go!
1. 한 줄 해석 자료로 내용 및 핵심 어법 파악하기
The demand for freshness can have hidden environmental costs.
신선함에 대한 요구는 숨겨진 환경적인 대가를 지니고 있을 수 있다.
-> 신선한 제품을 요구하죠?
당연하죠. 하지만, 신선한 제품을 요구하면, 환경에 대가를 지닌다고요?
환경에 해로움을 주는 대가가 있으니 그걸 생각하라는 거군요?
The demand for freshness can have hidden environmental costs.
hidden은 과거분사죠? '숨겨진'이라는 '수동'의 의미를 지니니까요.
-> 시험에서는 hiding 이냐 hidden 이냐를 묻는 문제가 출제되기도 합니다.
과거분사의 쓰임새를 모두 모았습니다!
While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics.
자연으로의 회귀의 일부로써 현재 신선함이 식품 마케팅에서 하나의 용어로 사용되고 있는 반면에, 부드러운 과일이나 외국산 채소와 같은 신선한 식품의 연중 공급에 대한 요구는 추운 기후에서의 광범위한 온실 사용과 총체적인 품질 관리—온도 조절에 의한 관리, 살충제 사용, 그리고 컴퓨터/위성 기반 물류—에 대한 의존성의 증가로 이어져 왔다.
-> 자연으로의 회귀? = 자연으로 돌아갑시다!
신선한 자연식품을 즐겨봅시다! -> 식품 광고에서 많이 사용되는 말이죠? 당연히 가공식품을 많이 먹자고 광과하지는 않으니까요!
-> 그런데, 신선한 식품을 사시사철 즐기기 위해서는? = 온실이 필요하죠!
온실은 '인위적으로(억지로) 온도 조절을 해야 하고, 살충제도 써야 하고, 그렇기 때문에 과학 기술이 많이 적용되죠?
-> 그런 것들이 환경에 도움이 될까요? 당연히 과학 기술을 적용시키면서, 그에 따른 환경적인 부작용이 있기 마련이죠!
While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics.
has 가 동사임을 주목합니다.
부사절 While ~ nature 까지는 생략해도 나머지 부분은 완전문이어야 합니다. 따라서, 주어가 demand 이므로 동사가 has led~ 이렇게 쓰였습니다.
-> 시험에서는 having 혹은 to have 등의 '준동사'의 형태로 출제될 수 있습니다. 속지 마세요!
고등 문법에서 필수 사항인 준동사를 잘 모르시면?
While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics.
increasing 이 현재분사죠?
현재분사와 과거분사의 구분을 묻는 문제도 출제될 수 있습니다.
increasing : 증가하는 -> increasing reliance 증가하는 의존도
increased : 증가된
The demand for freshness has also contributed to concerns about food wastage.
신선함에 대한 요구는 또한 식량 낭비에 대한 우려의 원인이 되어 왔다.
-> 신선함을 요구했더니? -> 식량 낭비를 하게 되었다? 이것 또한 걱정된다고요?
-> 낭비라.... 남아 돌아 결국 버리게 된다는 점을 암시하고 있습니다.
Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels has legally allowed institutional waste.
‘유통 기한’, ‘판매 시한’, 그리고 ‘섭취 시한’ 라벨 사용은 제도적인 폐기물 생산을 법적으로 허용해 왔다.
-> 유통 기한... 이 물건을 판매하도록 유통할 수 있는 기한이죠?
판매 시한 .... 이 물건을 팔 수 있는 시간적인 제한이죠?
이 기간 혹은 제한이 지나면? ... 버리게 된다!! = 식량 낭비!!
Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels has legally allowed institutional waste.
has가 동사죠? 이 문장의 주어는 Use 뿐입니다. 그 뒤에 있는 말들은 전부 수식어죠?
-> 시험에서는 have 라고 바꿔 출제될 수도 있습니다. 속지 마세요!
Campaigners have exposed the scandal of overproduction and waste.
운동가들은 과잉 생산이나 폐기물에 대한 추문을 폭로해 왔다.
Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
폐기물 반대 세계 연대 소속 운동가 중 한 명인 Tristram Stuart는 신선하게 만들어진 샌드위치와 함께, 판매대가 비어 보이는 것을 막기 위한 초과 주문이 소매 산업 분야 전반에서 이루어지는 일반적인 행태이며, 이것은 공급이 정기적으로 수요를 초과하면 엄청난 양의 폐기물로 이어진다고 주장한다.
-> 신선한 샌드위치는 먹어야겠고....
샌드위치를 파는 사람 입장에서는, 팔리면 그 물건 빈자리가 있는 게 보기 싫어서 실제 필요한 양보다 더 많은 양의 샌드위치를 만들어놓고 매장에 진열하니... 남는 샌드위치는 당연히 버리게 되죠!
이게 일반적인 행태(관행)라는 겁니다.
Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
campaigners
는 복수명사죠?
앞의 one of(~중의 하나) + 복수명사 입니다.
Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
leading
이 준동사임을 주목합니다.
앞에 명사절 접속사 that 이 있죠? 그 뒤에 완전문(overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space)입니다.
따라서, leading의 자리는 준동사이며, 분사구문입니다.
분사구문은 전혀 어렵지 않습니다.
완전문, ~ing (~하면서 / 그런 다음 ~하다)
분사구문을 잘 모르시는 분은?
2. 동의어가 포함된 어휘정리자료로 어휘 익히기
영어 (English) | 한국어 | Synonym |
demand | 수요, 요구 | request, need |
freshness | 신선함, 상쾌함 | newness, vigor |
hidden | 숨겨진 | concealed, obscured |
environmental | 환경의 | ecological, green |
costs | 비용, 대가 | expenses, price |
term | 용어, 단어 | expression, word |
marketing | 마케팅 | promotion, advertising |
part of | ~의 일부분 | component of, element of |
return to nature | 자연으로 돌아가다 | revert to nature |
year‐round | 연중 내내 | all year, continuous |
supplies | 공급 | provision, provision |
fresh produce | 신선한 농산물 | fresh vegetables/fruits |
soft fruit | 부드러운 과일 | tender fruit, ripe fruit |
exotic | 이국적인 | foreign, unusual |
vegetables | 야채 | greens, veggies |
led to | ~로 이끌다 | resulted in, caused |
widespread | 널리 퍼진, 대중적인 | prevalent, common |
hot houses | 온실 | greenhouses |
cold climates | 추운 기후 | chilly regions |
increasing reliance | 증가하는 의존 | growing dependence |
total quality control | 총 품질 통제 | comprehensive quality management |
management | 경영, 관리 | administration, control |
temperature control | 온도 조절 | thermal regulation |
pesticides | 살충제, 농약 | insecticides, chemicals |
computer/satellite-based logistics | 컴퓨터/위성 기반 물류 | digital/satellite-driven operations |
contributed to | ~에 기여하다 | added to, contributed to |
concerns | 우려, 걱정 | worries, apprehensions |
food wastage | 식품 낭비 | food loss, wastage |
‘best before’ | ‘유통 기한’ | optimal until, expiration date |
‘sell by’ | ‘판매 기한’ | trade until, sell date |
‘eat by’ | ‘섭취 기한’ | consume by, ingest by |
labels | 라벨, 표지 | tags, markers |
legally allowed | 법적으로 허용된 | permissible by law |
institutional waste | 기관적 낭비 | organizational loss |
campaigners | 운동가, 활동가 | activists, advocates |
exposed | 드러낸, 폭로한 | revealed, uncovered |
scandal | 스캔들, 사건 | controversy, outrage |
over‐production | 과다 생산 | excessive production |
Tristram Stuart | 트리스트럼 스튜어트 | (person's name) |
global band | 국제적 그룹 | international group |
anti‐waste | 반 낭비 | against wastage |
argues | 주장하다, 논하다 | contends, asserts |
freshly made | 막 만들어진, 신선한 | newly prepared, recently made |
sandwiches | 샌드위치 | filled bread, sandwiches |
over‐ordering | 과다 주문 | excessive ordering |
standard practice | 표준적인 관행 | common procedure |
retail sector | 소매업 | sales industry, retail business |
avoid | 피하다, 회피하다 | prevent, evade |
appearance | 외관, 모습 | look, aspect |
empty | 빈, 비어있는 | vacant, vacant |
shelf space | 선반 공간 | storage area, shelf area |
leading to | ~로 이끌다, 결과로 이어지다 | resulting in, causing |
high volumes | 높은 양 | large amounts, high quantity |
when supply | 공급이 | when provision |
regularly exceeds | 정기적으로 초과하다 | frequently surpasses |
demand | 수요, 요구 | request, need |
3. 변형문제로 마무리하기
변형문제 1번
다음 밑줄 친 부분 중 어법상 틀린 것은?
The demand for freshness can have ①hidden environmental costs. While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables ②having led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics. The demand for freshness ③has also contributed to concerns about food wastage. Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels ④has legally allowed institutional waste. Campaigners have exposed the scandal of overproduction and waste. Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, ⑤leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
정답은?
②having -> has
변형문제 2번
다음 밑줄 친 부분 중 문맥상 어색한 것은? (원문 일부 변형 문제입니다.)
The demand for freshness can have ①concealed environmental costs. While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total ②quantity control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics. The demand for freshness has also contributed to concerns about food ③waste. Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels has legally ④authorized institutional waste. Campaigners have exposed the scandal of overproduction and waste. Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly ⑤surpasses demand.
정답은?
②quantity(양) -> quality
참고:
①concealed (원문 : hidden)
③waste (원문 : wastage)
④authorized (원문 : allowed)
⑤surpasses (원문 : exceeds)
변형문제 3번
다음 글에 이어질 순서를 정하시오.
The demand for freshness can have hidden environmental costs.
(A) The demand for freshness has also contributed to concerns about food wastage. Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels has legally allowed institutional waste. Campaigners have exposed the scandal of overproduction and waste.
(B) While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics.
(C) Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
정답은?
B-A-C
변형문제 4번
다음 중 글의 흐름과 무관한 문장은?
The demand for freshness can have hidden environmental costs. ①While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics. ②If this kind of produce doens't have constant freshness for some time, it cannot have competitive advantage over others in the market. ③The demand for freshness has also contributed to concerns about food wastage. Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels has legally allowed institutional waste. ④Campaigners have exposed the scandal of overproduction and waste. ⑤Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
정답은?
②If this kind of produce doens't have constant freshness for some time, it cannot have competitive advantage over others in the market.
② 이런 종류의 농산물이 일정 기간 신선도가 일정하지 않으면 시장에서 경쟁 우위를 가질 수 없다.
변형문제 5번
다음 글의 내용을 한 문장으로 요약하고자 한다. 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 알맞은 것은?
The demand for freshness can have hidden environmental costs. While freshness is now being used as a term in food marketing as part of a return to nature, the demand for yearround supplies of fresh produce such as soft fruit and exotic vegetables has led to the widespread use of hot houses in cold climates and increasing reliance on total quality control—management by temperature control, use of pesticides and computer/satellitebased logistics. The demand for freshness has also contributed to concerns about food wastage. Use of ‘best before’, ‘sell by’ and ‘eat by’ labels has legally allowed institutional waste. Campaigners have exposed the scandal of overproduction and waste. Tristram Stuart, one of the global band of antiwaste campaigners, argues that, with freshly made sandwiches, overordering is standard practice across the retail sector to avoid the appearance of empty shelf space, leading to high volumes of waste when supply regularly exceeds demand.
↓
The desire for freshness has hidden _____(A)______ consequences, including greenhouse use, overproduction, and ___(B)____concerns.
(A) (B)
① trivial wastage
② public shortage
③ overestimated global
④ environmental waste
⑤ unexpected avoidance
정답은?
④ environmental waste
The desire for freshness has hidden environmental consequences, including greenhouse use, overproduction, and waste concerns.
신선도에 대한 욕구는 온실 사용, 과잉 생산, 폐기물 문제를 포함한 환경적 결과를 숨겼습니다.
참고:
① trivial 사소한 wastage 낭비
② public 공공의 shortage 부족
③ overestimated 과대평가된 global 세계적인
⑤ unexpected 예상치 못한 avoidance 회피
지금까지 모의고사변형문제월드 미키박쌤의
2022년 9월 고1 모의고사 33번 해설 및 변형문제를 연습하셨습니다.
다음 자료인 2022년 9월 고1 모의고사 34번 해설 및 변형문제도 확인해보실까요?
이 외에도
구글, 다음, 네이버, 유튜브에서 모의고사변형문제월드 미키박쌤이라고 검색하시면
정말 많은 모의고사 변형문제 자료들을 무료로 활용하실 수 있습니다.
그리고, 영문법에 대한 유용한 자료는
재미짐영어 미키박쌤을 확인해보세요.
감사합니다!
'2022년 9월 고1모의고사 변형문제' 카테고리의 다른 글
2022년 9월 고1모의고사 영어 18번 영작연습 (0) | 2023.08.19 |
---|---|
2022년 9월 고1모의고사 35번 분석 및 변형문제(무료) (0) | 2023.08.16 |
2022년 9월 고1모의고사 32번 해설 및 변형문제(무료) (0) | 2023.08.10 |
2022년 9월 고1모의고사 30번 해설 및 변형문제(무료) (0) | 2023.08.09 |
2022년 9월 고1모의고사 29번 해설 및 변형문제(무료) (0) | 2023.07.15 |